Prag 06. til 11. maj 2003

(med Bente og Peer, egen planlægning)

Dette er første gang, vi besøger Prag, oprindelig Tjekkoslovakiets hovedstad, nu kun halvdelen, Tjekkiets. Dette skete i 1992, hvor man ved en fredelig afstemning enedes om at dele landet i to dele, Tjekkiet og Slovakiet. Sidstnævnte havde allerede i 1938 opnået selvstyre indenfor Tjekkoslovakiets grænser. Under 2. Verdenskrig blev Tjekkiet besat af tyskerne medens Slovakiet udråbtes til selvstændig stat (i 1939) under stærk tysk indflydelse. Efter 2. Verdenskrig samledes Tjekkoslovakiet igen, denne gang under Russisk indflydelse og landet blev medlem af Warszawa-pagten. 1. januar 1993 blev Tjekkoslovakiet opløst og de to stater dannet.

Prags borg, som Karlsbroen leder over floden Moldau til, blev bygget i det 9. årh. og heromkring opstod selve byen.

Vores tur foregik med fly til Prag, hvilket var behageligt kortvarrigt, og indkvartering på hotelskibet Albatros, som lå for anker rimeligt centralt i byen, ikke langt fra den gamle bydel.

Nedenfor er billeder fra Karlsbroen. Den fik sit nuværende navn efter Karl 4. i 1870. Broens rækværk er på begge sider er prydet af en samling på 30 statuer og skulpturer, der for størstedelens vedkommende udført i barokstil og opstillet omkring år 1700. Værkerne afbilder helgener og skytshelgener, der blev æret på den tid. Oprindeligt lå der på stedet en romansk bro, der stammede fra omkring 1170. Den fik sit nuværende navn efter Karl 4. i 1870. Oprindeligt lå der på dette sted en romansk bro, der stammede fra omkring 1170, men den blev ødelagt ved en oversvømmelse i 1342. Den driftige Karl 4. var kejser på det tidspunkt og han fik hjælp af astrologer og numerologer til at finde det præcise tidspunkt for nedlæggelsen af grundstenen til den nye bro. Dette skete 9. juli 1357 kl. 5.31 med Karls personlige deltagelse. Broen blev tegnet af den tyske arkitekt Peter Parler, og den blev opført med bøhmiske sandsten. Byggeriet blev først færdig i begyndelsen af 1400-tallet, og da den blev taget i brug, blev der afkrævet bropenge for passage – penge, der blev anvendt til vedligeholdelse af broen.

Her er forskellige stemningsbilleder fra bykernen.

Det gamle rådhus. Da Prag i 1338 blev udnævnt til hovedstad, købte byen et stort hus på et hjørne af Starometske Namesti pladsen og indrettede det som rådhus. Efterhånden som byen voksede, blev flere nærliggende huse opkøbt og føjet til rådhuset. Disse mange til- og ombygninger er forklaringen på den særprægede arkitektur. Hen mod slutningen af 2. verdenskrig, udbrød der brand i rådhuset, og store partier blev ødelagt. Heldigvis blev de historisk set mest interessante dele uberørt. Disse skader er dog udbedret.
Pladsen domineres af det høje tårn på det gamle rådhus med det prægtige astronomiske ur. Hver hele time samles et stort antal mennesker (turister er vel også en slags mennesker?) foran uret. 2 vinduer øverst i tårnet åbnes, når klokken slår det første slag, og ud kommer de 12 apostle 2 ad gangen. Til sidst kommer et skelet, som symboliserer døden. Skelettet slår på en klokke, og vender et timeglas. Også andre figurer optræder. Udover selvfølgelig at vise tidspunktet angiver uret månens faser og himlens dyretegn. Uret er fremstillet af urmageren Hanus. Ifølge et sagn var byens befolkning så stolte af deres ur, og for at forhindre, at Hanus skulle bygge et tilsvarende (eller flottere) i en anden by, stak de hans øjne ud (ja, det er forhåbentlig kun et sagn).

Týn-Katedralen. Det kæmpemæssige tårn på Týn Katedralen udgør en modvægt til rådhuset. Kirken var oprindelig en hospitalskirke, grundlagt i det 10. århundrede. I det 14. århundrede blev kirken hoved katedral for den gamle bydel. Den er én af de smukkeste gotiske bygninger i Tjekkiet. På nordsiden findes en særlig smuk portal.
For en dansker er det spændende at vide, at den berømte astronom Tycho Brahe ligger begravet i kirkens krypt, og der findes en mindeplade over hans grav. Tycho Brahe boede som bekendt på øen Ven, hvor han byggede slottet og observatoriet Uranienborg. Her foretog han sammen med sine elever talrige målinger og observationer af himmellegemerne og deres bevægelser. Imidlertid kom han i klammeri med Christian IV og forlod Danmark for at slå sig ned i Prag. Én af hans elever her blev Johannes Kepler, som spillede en stor rolle med hensyn til at få placeret solen i centrum af vores lille solsystem. Udover at være astronom var Brahe også astrolog, og huskes måske især for de såkaldte Tycho Brahes dage. Kejseren Rudolf II fik Brahe til at stille sig sit horoskop, og fik bl.a. at vide, at hans skæbne var forbundet til den største af løverne i slotshaven. Da denne en dag døde, faldt kejseren i dyb melankoli, og inden måneden var omme lå han i sin grav. Tro det, om du vil. Tycho Brahe døde i Prag i 1601. I vore dage, dvs. omkring 2008, har man gravet Tycho Brahe op igen for at fastslå om det er ham og desuden forsøge at fastslå dødsårsagen, som der er en del tvivl om.

Tyl-teatret. Teatret (Stavovdké divadlo), som er et af de smukkeste, historiske teatre i Europa, blev indviet i 1783. Det har siden 1920 været en del af National teatret. Indtil da havde repertoiret overvejende været tysk. Men nu begyndte den tjekkiske bevidsthed at vokse. Ellers er teatret mest kendt for sin tilknytning til Mozart. I 1787 var der verdenspremiere på "Don Juan" - med Mozart som dirigent. Mozart tilbragte megen tid i Prag, og det var her, at han komponerede "Figaros Bryllup". Milos Foreman har også anvendt teatret, da han indspillede sin film "Amadeus". I tidens løb har de største navne optrådt her: Carl Maria von Weber, Paganini, Anton Rubinstein, Gustav Mahler osv. Vi var også inde og se en opera, som var flot i alle henseender, men jeg husker ikke hvilken. Vi var virkelig imponerede af, at de spillede en ny opera hver dag med opsætning og det hele. Det kunne vores kongelige teater nok lære lidt af.

Når man fra den gamle bydel går over Karlsbroen, kommer man til selve Karlsborgen og området deromkring med Katedralen mm.

Et helt kapitel for sig selv er U Fleku. Oprindeligt en familieejet Pub, som blev grundlagt i 1499 og derfor fejrede sin 500års fødselsdag i 1999. Det er også et mikrobryggeri, som regnes for det ældste i Prag.

Det blev købt i 1762 af Jakub Flekovsky. Dets nuværende navn U Fleko betyder 'Hos Flek'erne'. Her er en hyggelig stemning, øllet er godt, og dertil serveres Becherovka, en gudedrik, som især Jette blev meget begejstret for.

Der er mange gode spisesteder her i Prag og måltiderne er karakteriseret ved at være velsmagende og store og dertil billige, så det er ikke nemt at finde noget at klage over.

Sådan en lille uge flyver bare afsted og før vi vidste af det fløj vi også - hjem igen....