Marmaris 23-29. juni 2004

Denne tur har først og fremmest været en ferietur og vi har nydt det og hygget os i Marmaris by og i hotellets pool til stor glæde for især børnene. Vi har dog ikke kunnet dy os for også at tage et par ture ud i landskabet, men ellers har vi bare nydt det.

Her er et´par sjove billeder. En skraldebøtte ude 'in the middle of nowhere'. Og ..selvfølgelig skal man da have sit transportmiddel parkeret sammen med de andre... 


Ephesos

Det har endnu ikke været muligt med bestemthed at fastslå oprindelsen af navnet Ephesos. Nogle forskere mener, at navnet stammer fra ordet 'Apasas' - en by i Ahhiyava. Andre mener, at navnet stammer fra ordet 'Apis', som betyder bi eller at byen var grundlagt af kvindelige krigere, amazoner. Andre igen mener, at byen blev grundlagt i det 10. årh BC af Androkles, søn af Codros, som var konge af Athen.

Ephesos blev angrebet af Kimbrerne (Cimmerians) i det 7. årh BC, men kom på fødderne igen og havde en fremgangsrig periode i det 6. årh BC. Senere kom den under Lydernes (Lydians) herredømme og senere igen under Persernes. I 334 BC indtog Alexander den Store den uden modstand. Da Alexander døde i 287 BC var byen styret af Lysimachos og de fleste af de kunstværker, der kan ses her i dag, stammer fra denne tid. Senere blev Ephesos regeret fra Rom og kejser Augustus udnævnte byen til hovedstad.. I 262 AD blev Ephesos angrebet og ødelagt af Goterne (Goths) og herefter opnåede den aldrig mere sin tidligere betydning.

 

Jomfru Maria's hus

Nær Selcuk i retning mod Aydin ligger Jomfru Maria's hus under skyggefulde træer på den sydvestlige skråning af bjerget Coressus. Fra Ephesos kan man gå op ad bjerget dertil. Man ved, at Johannes (St. John) af Jesus fik det betroede hverv at passe på hans mor og i 12 AD bragte han hende her til dette hus.  Den stigmatiserede nonne Anna Katarina Emmerich, som var sengeliggende, begyndte i 1811 at få  visioner og hun gav detailjerede informationer om Jomfru Maria's hus. I 1891 kom et forskerhold til stedet, som de lokale kaldte Panaya Kapulu, og de kunne bl.a. bekræfte, at huset var fra 1. årh AD. Huset blev restaureret i 1950 og i 1961 godkendte pave Johannes XXIII stedet til ceremonier og det blev et mål for pilgrimsrejser.


Pamukkale – bomuldsborgen i Tyrkiet


Pamukkale betyder bomuldsborgen på tyrkisk, og det er ikke svært at forstå, hvor inspirationen til dette navn kommer fra, når man skuer ud over et væld af kalkterrasser, som strækker sig mange meter ned ad en bjergskråning.

Pamukkale er et overvældende syn, og en af Tyrkiets største turistattraktioner beliggende 200-300 km fra både Marmaris og Antalya. De hvide terrasser er skabt af kalkholdigt vand, som gennem årtusinder er strømmet op fra undergrunden og løbet ned ad bjergsiden. Ud over terrasserne er der mængder af små og store bassiner med det mineralrige vand, som siges at være godt for bl.a. muskler og hudsygdomme. Romerne opdagede allerede for over 2000 år siden vandets helseeffekter og grundlagde i 190 før Kristi fødsel kurbyen
Hierapolis på toppen af ”borgen”.

I 1980’erne og 1990’erne blev Pamukkale et populært turistmål, og der blev bygget en lang række hoteller på toppen. Men turistudviklingen var næsten ved at ødelægge det fantastiske naturområde. Vandet blev brugt til swimmingpooler, og turister vaskede sig med sæbe i bassinerne, solede sig og gik med sko på de hvide terrasser. Med tiden blev bassinerne udtørret og terrasserne blev mange steder mere gråsorte end hvide. Men i 1988 fik Pamukkale, sammen med Hierapolis, plads på Unesco’s liste over verdenskulturarv og i 1990 oprettede man et naturreservat omkring området. Gennem 1990’erne blev der iværksat en redningsplan for Pamukkale. Hotellerne på toppen er nu revet ned - og i dag kan de besøgende ikke længere bade i bassinerne.

Pamukkale er dog stadig en unik seværdighed, som absolut bør besøges. Synet af de storslåede kalkterrasser er - især i tidlige morgentimer og sene aftentimer - et eventyrligt syn, som man ikke skal gå glip af. Det er også stadig muligt at få en svømmetur i det varme, helbredende vand i kunstige bassiner som er anlagt i nærheden. Og i Hierapolis ligger Kleopatrabadet, hvis 36 grader varme, mineralholdige vand efter sigende virker foryngende. Her svømmer man i det krystalklare vand ovenpå 2000 år gamle søjler fra Dronning Kleopatras tid. Der er mange busture til Pamukkale fra blandt andet Marmaris og nedenfor terrasserne ligger en hyggelig landsby med overnatningsmuligheder for rejsende, der ønsker at blive natten over.

I forbindelse med et besøg i Pamukkale, bør man bruge lidt tid i Hierapolis, som udover at have kurbade, er et vigtigt arkæologisk område. Byen havde sin storhedstid i 100-300-tallet og byder på en lang række ruiner fra denne tid. Blandt de største attraktioner er rester af et stort amfiteater og en antik begravelsesplads, hvor mange af datidens rige kurgæster ligger begravet.