Irland 7. til 15. august 2008 (Egen planlægning)Tor 07 aug  Ankomst til Dublin sent eftemiddag. Efter afhentning af bil i nærheden af lufthavnen og installation på vores hotel, The Maple Hotel i Lower Gardiner Street, var der tid til en slentretur i nærområdet. Vi bor rimeligt centralt, så turen omfattede også det kendte Tempelbar-område.


Fre 08 aug  Efter morgenmaden på hotellet kørte vi ud af byen mod Tullamore.

Her besøgte vi Tullamore Distillery Museum (for den berømte Tullamore-whisky bliver ikke lavet her mere, men et andet sted i syd-Irland). I tilslutning til museet var en pub, hvor vi på billetten kunne få en whisky, men den kender vi jo udmærket og vi valgte derfor i stedet en Tullamore Mist likør, som smagte så godt, at vi straks købte en flaske med hjem.

Herfra kørte vi videre til klosterruinen Clonmacnoise, hvor 2 irske rundtårne og 3 gamle keltiske højkors kan ses mellem ruinerne. Klostret blev grundlagt i det 6. årh. og fungerede dengang som centrum for Irlands kristne liv. Det ligger smukt ned til Irlands længste flod, Shannon (368km).


Vi sluttede dagen i Galway, hvor vi overnattede efter at have spist til aften i gågaden og hørt dejlig irsk musik i en pub.

Lør 09 aug  Tur nordpå fra Galway til Clifden over skyway langs atlanterhavskysten og videre ind i landet til Connemara National Park og derfra til Kylemore Abbey ved Pollacopulsøen.

Selve nationalparken har tidligere delvist hørt ind under klostret og delvist været ejet af forskellige private, men er nu ejet af staten. Her er en smuk, men vild natur med en blanding af mose, hede, søer og bjerge og vi gik en dejlig tur her. Selve klostret ligger smukt op ad klippesiden med udsigt over søen. De sidste 300 år er det blevet drevet af benediktinernonner, og fungerer i dag som pigeskole.

Herfra over Leenane og Clonbur til Cong. Her så vi en gammel klosterruin fra 1200-tallet og en ny moderne kirke bygget op ad ruinen. Lidt udenfor Cong fandt vi Glebestone Circle. Der skulle vist være 3 stencirkler, men vi fandt kun én (inde på privat grund). Herefter kørte vi til Bally McGibbon Cairn, som viste sig blot at være en stor stenbunke.

Så tog vi tilbage til Galway og fandt et nyt overnatningssted. Vi fik et mærkeligt værelse og værten var vist John Wayne-fan og havde en masse cowboyudstyr fra hans tid i Amerika.

Søn 10 aug    Afsted sydpå først til Dunguaire Castle og Black Head og derefter langs kysten til Cliffs of Moher. Hele dette område, vi kører igennem, kaldet The Burren, er meget barskt og forblæst. Her er bart, kun lidt mos klamrer sig til klipperne, men hele sceneriet har en egen skønhed, som er meget speciel. Cliffs of Moher er ret turistet, men med gode udsigtspunkter, så man kan se den meget flotte klippekyst.

Videre kørte vi til Kilfenora med flere højkors, Lea Manach Castle og Poulnabrone Dolmen – et 2500 BC gravsted. Dette er en af de mest berømte stendysser i Irland. Navnet Polnabrone betyder ’sorgens hul’. I kammeret er fundet ben fra en nyfødt baby, seks unge mennesker og 16-22 voksne. Kun én har været over 40 år og hovedparten var under 30 da de døde. En analyse af benene afslører et hårdt fysisk liv og en grov diæt. Alle benene har været renset endten ved forrådnelse eller ved brænding inden de er blevet placeret i graven. Der blev også fundet en poleret stenøkse, flintepilespidser og –skrabere mm. Der har sandsynligvis været tale om en rituel og nøje planlagt handling, men formålet er ukendt.

Herfra tilbage mod Ennis og videre til Limerick, hvor vi endte med at bo på hotel (stort værelse med fladskærms TV til 79£). Da vi kom til Limerick skulle vi som sædvanlig finde et Bed&Breakfast, men af en eller anden grund var det pludselig svært her i denne by. Vi kørte ind på en tank, for at spørge os for, og her var en meget hjælpsom ekspedient, som foldede et kort ud, men var ikke så god til at læse det, så hun tilkaldte en kunde, som straks tilbød at vise os vej, vi skulle bare køre efter hende. Det gjorde vi så, og på et tidspunkt, hvor vi stoppede, forslog hun, at vi skulle bo på Absolute Hotel. Det var ligeså billigt, som B&B. Nå det lå så den

anden vej, så vi vendte bilerne og hun kørte igen foran og viste vej – helt ned i parkeringskælderen under hotellet. Det var da service! Vi takkede også mange gange og hun ønskede os god ferie og undskyldte meget for vejret (det øsede ned). Da vi havde fået booket os ind og kom op på værelset og tændte for TV’et, startede det med et billede, hvor der stod: "Welcome Mr. Sorensen". Det var dejligt.

Man 11 aug   Formiddagsgåtur i Limerick, besøgte kirken og borgen. Så drog vi afsted på vores rundtur i det meste af ’Ring of Kerry’, en 175 km lang rundtur på Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab med søer, bjerge, mosklædte bakker, enge, strande, klipper og hav.

Vi kører videre mod Killarney og derfra til Killorglin og videre til Cahirciveen med en gammel fin politistation fra 1870 og videre til Portmagee, hvor vi overnattede. Det har regnet hele dagen, men landskabet er fantastisk smukt.

Tir 12 aug  Vejen fra Portmagee går videre over en lille bro til øen Valentia og der kørte vi over, for her er vi så meget mod vest som vi kan komme. Herfra er der 4000 km vand til Amerika. Så kørte vi mod Waterville og på vejen stødte vi på en lille kirke, der lå så alene, så den måtte vi lige kigge på. Videre fremme så vi Staigue Fort, et stort rundt fort bygget i sen jernalder ca. 3-400 AD af umurede sten.

I det nærliggende Sneem så vi kirken, St. Michaels Church og en Sculpture Park, som var meget interessant. Herfra videre til Kenmare Stone Circle, som til en afveksling er oval. Videre herfra mod Killarney. På vejen parkerede vi langs vejen og gik ind i en skov for at se et vandfald, som var rigtigt pænt med et 18m fald, men da vi kom tilbage til bilen, var det ene sidespejl kørt af og lå ovenpå bilens tag. Heldigvis var det et af plastic, så det var ikke gået i stykker og vi kunne klikke det på igen uden større problemer.

Så fandt vi en B&B her i Killarney, hvor vi overnattede. Vi spiste aftensmad på Murphey’s Bar, for vi har efterhånden opdaget, at disse barer eller pubber er fine og billige spisesteder – og så kan man endda ofte få musik til også.

Ons 13 aug  Fra Killarney kørte vi til Cork, hvor vi besøgte universitetet for at se på Ogham-skrift-sten fra 300-tallet. Skriften er et tidligt (ca. 300 AD) irsk skriftsprog, som en slags runer. Man mener, at dette skriftsprog har forbindelse til det latinske alfabet.

Så gik turen mod Waterford. Men på vejen så vi Barryscourt Castle fra det 16. årh. Det er rimeligt intakt og er også blevet restaureret, så det er ret flot. I Waterford gik vi en bytur og kørte derfra til Kilkenny, hvor vi fandt en fin B&B midt i byen. Desværre havde vi igen et lille uheld her med bilen, idet jeg skulle forsøge at bakke, da vi var kørt 20m forbi vores B&B og gaderne var ensrettede, så vi var usikre på, om vi kunne finde tilbage igen, hvis vi bare kørte videre. I modsatte side af den smalle gade holdt en række biler i kø, og jeg bakkede ind i én af dem, da jeg skulle undgå en stolpe i fortovet i min side af gaden. Nå, der skete ingen større skade og vi kunne begge køre videre, og vi var heldigvis forsikrede.

Så gik vi på bytur og så bl.a. The Black Abbey, bygget som kloster for dominikanermunke i 1225. Den var også kendt som The Convent of the One and Undivided Trinity. Først i det 19. årh. overgik den til almindelig offentlig brug. Navnet reffererer til dominikanernes sorte kutte. Vi spiste til aften i pubben Bolland’s og lyttede til trad. irsk musik (reels mm.). I baren ved siden af hørte vi senere moderne irsk (pop)musik.

Tor 14 aug  Vi startede dagen med at kigge på Kilkenny Castle midt i byen.

Herefter besluttede vi os for at køre direkte mod Dublin, for at få lidt tid her i dag, for nu nærmer tiden sig for afslutningen på vores dejlige irlandstur. Vel ankommet hertil og igen installeret på Mapple Hotel travede vi lidt rundt. Vi kunne ikke helt holde os fra Templebar-området, men fik dog også gået tur i universitetets have.

Vi spiste til aften i en af templebar'erne og gik så hjem og pakkede, så vi var parate i morgen.

Fre 15 aug   Nu blev det lidt hektisk, for vi skulle beregne tid til aflevering af bilen (og finde tilbage til, hvor den skulle afleveres overhovedet) og opgøre den skade, vi havde lavet på den - og så nå frem til lufthavnen i rimelig tid. Alt klappede dog og vi kunne slappe af og begynde at se frem til at komme hjem. Det har været en fantastisk tur, som vi sent vil glemme. Irerne er meget rare og hjælpsomme mennesker og vi har nydt det - selvom vejret ikke har været det allerbedste - og vi har bare set sååå meget.