Burma (Myanmar) (med Kosmos)

27. februar – 18. marts 2006

27.feb-mandag    Afrejse med Thai Airways fra København kl. 14.30. Ankomst efter 10 timer til Bangkok 6.30 (lokal tid). Og i mellemtiden er det blevet…

28.feb-tirsdag   Videre til Yangon (Rangoon) 8.15 og efter 50 min er vi ankommet (lokal tid (1/2 time tilbage)). Her møder vi vores lokale guider Joorn og Nyi Nyi og kører med vores bus til Hotel Kandawgyi Palace.

 
 

Det har en flot have og swimmingpool og ligger lige ned til Royal Lake med en flot udsigt til den store Swedagon-pagode, som vi senere på turen skal se. Efter nogle timers hvil besøger vi Sule-pagoden. Senere besøger vi i Chaukhtatayi Paya den imponerende liggende Buddha, som er 78 m lang. Vi beser også Botahtaung-pagoden, som består af flere mindre templer og pavilloner og en dam med en masse skildpadder. Vi når lige ned til floden og får et billede af solnedgangen og på vej tilbage til bussen tændes lysene på pagoden. Det er et meget flot syn.

Middag på hotellet med musik, dansere og jonglører.01.mar-onsdag  Som det næsten er sædvane på Steen og Ingelise’s ture (selvom de havde lovet at styre sig!) var der morgenvækning kl. 04.30, morgenmad kl. 05.00 og så af sted til lufthavnen, for vi skal videre til Bagan.

Bagan er et arkæologisk vidunder. Her er 2500 templer – små og store – og de skaber en magisk stemning, når man kan se ud over en hel dal fuld af dem, så langt øjet rækker.

Først besøger vi det store marked i Nyanungoo. Her skal vi bl.a. skaffe tøfler til de kommende tempelbesøg. Vi besøger også et par templer og en lakfabrik. Her produceres mange forskellige ting i bambus: skåle, fade, møbler, smykker og mange andre flotte ting. Frokosten indtages på en meget fin restaurant ned til floden. Det er den flod, som stort set deler Myanmar i to lige store dele fra nord til syd og den flod, der synges om i ’..på den flod til Mandalay’.Vi installeres i endnu et flot hotel: The Tharabar Hotel. Et meget smukt bygget hotel i lokal stil med udsmykninger af teaktræ med religiøse motiver fra Bagan. Hotellet har en meget smuk have med et snoet stisystem til de forskellige gæstehuse. Det ligger smukt placeret midt imellem alle de gamle templer, skjult af en masse palmer, buske og blomster.Vi kan lige nå at pakke lidt ud, for vi skal være her i 2 nætter, og tage en tur i poolen – inden vi skal ud og se Schwesandaw Pagoden. Den minder lidt om en af mayaernes trinpyramider. Her nyder vi solnedgangen, medens vi har et flot udsyn over dalen med de mange store og små templer.Enkelte templer er nyrenoverede for penge, som er doneret til formålet. Som tak får man en sten rejst med sit navn, tidspunkt og beløb.Aftensmad på en flot nyopført restaurant. Der er dækket op på en græsplæne, og der er stearinlys på bordene. Fin stemning. Så kører vi tilbage til hotellet. Klokken er 21 og det er længe siden den var 4.30, så sengen kalder.02.mar-torsdag   Op kl. 8 og morgenmad på en flot terrasse ved poolen i solskin. Så kører vi til et tempel, som faktisk består af 3 templer. Her fortæller Joorn om de religiøse kalkmalerier og om byggestilen. Videre til et huletempel, hvor vi hører om en helgens liv. Han døde efter 40 år i selvvalgt isolation og meditation og er nu i Nirvana. En munk fortæller, at han var i templet, da helgenen døde og beskriver forløbet meget nøje. Vi afslutter besøget med en fælles meditation, som Ingelise guider. Det foregår i en stor åben meditationshal med en stor guldbuddha i den ene ende, meget fornemt. Fra hallen kan vi se ud på nogle hytter, der står på høje pæle.


Disse benyttes til isolations- og meditationsrum for besøgende.


I nærheden er der en lille landsby, som vi besøger og ser, hvordan livet foregår. Alle arbejder i landsbyen, enkelte væver, andre laver flotte hestevogne i teak med flotte udskæringer. Vi ser, de soltørrer forskellige frugter på jorden – klar til senere behandling. Vi ser, hvordan de producerer træhjul til hestevognene og når de skal belægges med jern, måles der op og jernet afkortes med hammer og mejsel. Én holder mejslen med en stor tang, medens en anden svinger hammeren. Sådan! Nedstrygeren er ikke opfundet her.

Så er det frokosttid, og den indtages igen på en restaurant ved floden og igen er det fin mad med lune retter af fisk, kylling og gris med tilhørende salater. Tilbage på hotellet kan vi lige nå en tur i poolen og en kop kaffe i eget hus, inden vi skal videre igen til nye oplevelser.

Vi besøger nu Ananda templet, som er stort og flot med 4 meget store guldbuddhaer vendende mod hvert sit verdenshjørne.

Herefter tager vi ned til floden, hvor der ligger nogle både og venter på os. Vi sejler lidt op og ned ad floden, medens vi nyder solnedgangen. Alt er roligt og stille og fredfyldt, medens solen går ned i horisonten.

På land igen og videre til middag. Her er der igen underholdning. Denne gang med marionetteater med flotte, farvestrålende dukker. Maden serveres på store rumopdelte trætallerkener. Meget flot servering og desserten er en kage, som flamberes ved bordet.

Der har været nogen, der har haft fødselsdag hver dag på turen. Den første var Karl-Otto i tirsdags, så Nina B onsdag og nu torsdag er det Irene, så vi synger ’Happy Birthday’ til stor forundring for de andre gæster i restauranten.

Hjem til hotellet, pakke sammen igen. I morgen går turen jo videre. Endnu en spændende dag er slut.


03.mar-fredag   Endnu et dejligt morgenmåltid på den fine terrasse i solskin. I dag kører vi med hestevogn gennem en del af dalen rundt imellem mange af templerne på små stier, hvor kun cykler og små køretøjer kan komme frem.

Kusken kan lidt engelsk, så vi kan godt få en lille snak med ham, men det er svært, for hans engelsk er meget utydeligt. Joorn fortæller senere, at kusken nok tjener ca. 100 US$ om året. Vi stopper og fotograferer indimellem, bl.a. det flotte Ananda-tempel, vi besøgte i går.Videre med bus ca. 50 km mod Mount Popa, åndernes tempel. På vejen stopper vi ved en lille sukkerfabrik. Her ser vi, hvordan man omdanner sukkerrør til hugget sukker og vi ser, hvordan en okse traver rundt i ring og driver en kværn, som presser saften ud af sukkerrørene til viderebehandling (læs: sprutfremstilling).


Efter en hurtig frokost på en lille ret primitiv restaurant når vi frem til endnu et imponerende hotel, Popa Mount Resort. Her har vi egen bungalow og egen terrasse, det hele stående på pæle ned af bjergsiden. Vi har tid til at dase lidt og få os en kop kaffe på vores fine terrasse, medens vi nyder udsigten. Fra vores værelse kan vi ikke se Mount Popa, men det ligger lige om hjørnet.
På toppen af Mount Popa ligger et tempel, og det besøger vi. Der er ca. 700 trin derop, så det er en varm tur. Der lever aber på bjerget og dem møder vi flere steder på vejen. Fra toppen er der en fantastisk udsigt over området, men ellers er templet ret beskidt og ringe vedligeholdt.

Nede igen, besøger vi en munk, som fortæller om livet netop her ved åndernes tempel. En noget anderledes munk, meget barnlig. Han viser os stolt sin stue og sine besynderlige ting, såsom en kat, der miaver og blinker med øjnene, når man trykker den på maven. Han har også et glas med dobbelt bund med vand imellem lagene, og det morer ham meget, når han vender bunden i vejret på glasset og vandet ikke løber ud.

Hjem igen til hotellet og atter en flot middag på terrassen. I dag er der 2, der har fødselsdag: Jette og Nyi Nyi.

04.mar-lørdag   Tidlig morgenmad og afrejse kl. 6. I stedet for at køre med bussen i 6 timer til Mandalay, skal vi flyve og det tager kun 50 min.
I Mandalay bor vi på Mandalay Hill Resort. Her skal vi bo i 4 nætter. Skønt! Vi spiser frokost, svømmer lidt i poolen og daser i solen.

Kl. 17 kører vi i små varevogne op til Mandalay Hill til endnu en solnedgang og en fantastisk udsigt over Mandalay. Dagen sluttes af med middag på en Thai-restaurant.05.mar-søndag   Så skal vi ud og se igen. Bussen kører kl. 8 og første stop er Marharmony Temple. Her har mænd mulighed for at lægge bladguld på en kæmpe Buddha-statue. Kvinder må ikke komme Buddha’en nær, da de kunne friste og forvirre ham. Det er et ret generelt forbud overalt. De kan dog, mod betaling, donere bladguld, som en ansat så påfører.

Her findes også nogle gamle bronzefigurer (krigsbytte, erobret fra thai’erne, som igen har hugget dem fra kmererne). Dem kan man berøre og derved få styrket sit helbred.


Efter frokost besøger vi et kinesisk tempel, ganske anderledes, ikke så prangende. Her i byen bor der mange kinesere. De har bl.a. flere forretninger og de udfører også netop nu et stort asfaltarbejde på en ny vej mellem Mandalay og Yangon.
Videre til Marhagandhaya Monestery. Det er et kæmpe stort kloster med måske 4-500 munke. Vi kommer lige til spisetid, og vi ser, hvordan munkene stiller op til skafning. Vi kommer i audiens hos en yngre munk, der fortæller om livet her. Han præciserer det vigtige i at leve i nuet og ikke spekulere så meget på fremtiden. Den kommer jo automatisk. Munken går i retreat 7 måneder om året ude i en skov. Her mediterer han og har kun kontakt med omverdenen 1 uge om måneden, hvor folk kan komme i audiens hos ham. Resten af året arbejder han i klostret.


Nu besøger vi et gammelt kongepalads i massivt teaktræ med fantastiske udskæringer. Det har været en audienssal. Bygningen har været belagt med guld overalt, men nu er der blot guld indendørs. Den er opbygget, så den kan skilles ad i mindre stykker og flyttes. Ja, den er faktisk blevet flyttet, og den er den eneste af sin art, der eksisterer. Der har tidligere været flere, men de øvrige er blevet bombet af briterne for at drive japanerne ud af landet i 40’erne. De lå alle inde på fortet, et kæmpe monument, der stadig kan ses nær centrum af Mandalay.Nu videre til en guldsmed, der fremstiller bladguld. Interessant at se produktionen, der foregår ved at små stykker guld hamres ud og disse skæres så ud i stykker, der hamres igen og således flere gange til man når en tykkelse som meget tyndt papir.


Sidste besøg i dag gælder et stort tempel midt i Mandalay ’Verdens største Bog’, forstået på den måde, at der er et ’blad’ af bogen i hvert sit lille tempel. Bladet er vel ca. 1 m2 og af sten med indgraveret tekst. Disse små templer er der så måske 100 af i sirlige rækker – et imponerende syn. Vi prøver at meditere ved et af disse små templer, men der er for megen trafik, så det er ikke muligt at få fred, så vi opgiver.Efter aftensmaden på endnu en flot restaurant går vi en lille aftentur i hotellets parklignende have med belyste træer og buske og poolen er der også lys i – meget hyggeligt.

06.mar-mandag   Afgang fra hotellet kl. 9, ned til floden og med båd til Sagain. Sejlturen varer 45 min.. Det er helt dejligt med et andet transportmiddel.

Vi er nu i en anden region af landet og her er en masse nonne- og munkeklostre. Ældre burmesere valfarter til regionen her én gang i deres liv for at gå på en kortere eller længere retreat.

Først ser vi et meget smukt hvidt tempel bygget i 1636, Kaung Hmu Daw Pagoden. Om den fortælles, at en konge, Tha Lun, blev spurgt af sin arkitekt, hvilken form pagoden skulle have og hans kone viste med sit bryst den rette form. Denne historie er dog en joke, for buddhistiske munke må end ikke røre en kvinde, så et design på det grundlag ville være umuligt. Formen er dog ret udbredt også i Indien og på Sri Lanka.
Herefter ser vi den fantastisk smukke Kyang Madauk Pagode. Her er også en masse boder, og købegénet aktiveres straks. Videre til en sølvsmed, hvor vi ser, hvordan man forarbejder materialet til de flotteste skåle med udhamrede motiver.


Efter frokost besøger vi et nonnekloster, hvor alle nonnerne er klædt i smukke lyserøde dragter. Vi kommer i audiens, og seancen starter med, at nonnerne synger for os. Det er en intens og stærk oplevelse. Abbedissen er en lille dame på 87 år. Hun fortæller bl.a., at hun har været nonne i 78 år. Vi hører om hverdagen her. De får besøg af munke og tilbereder mad til dem. Nonnerne må ikke være alene med en munk og må selvfølgelig ikke overnatte under samme tag som en munk. Vores gruppe donerer 50 $ og det er ny rekord, kan vi se på en tavle.


Videre til en ny pagode: Son Oo Ponengashin. Herfra er der en flot udsigt over Sagain med en masse pagoder, templer og klostre.


Hjem til hotellet med bussen, et hurtigt bad og ud til middag i byen. Herefter aftenmøde med Steen og Ingelise. En lille indføring i Buddhismen af Steen og et foredrag om forskellige stadier i meditationen af Ingelise. Og således slutter denne dag.

07.mar-tirsdag   Fridag i dag. Vi nyder livet ved poolen, får læst lidt og svømmet lidt. Herligt med en dag uden et stramt program.

08.mar-onsdag   Så går det løs igen. Op kl. 04.45, morgenmad kl. 5.30 og af sted mod lufthavnen kl. 6.30. Vi skal videre med et fly til Heho kl. 8.30, men det er tåget, så der er ingen fly. Først kl. 11.30 er tågen væk og flyet kan lette. Vi er i Heho 40 min senere. Denne by ligger i Shan-provinsen. Vi kører videre mod Pindaya-grotten på nogle utroligt dårlige, hullede veje. Det er en highway, men hvor er vejen?

Pludselig punkterer vi, men vi har et reservehjul, uden slidbane, men dog med luft i. Vi er nogle stykker, som ikke vil vente på at de får skiftet hjulet, så vi traver videre ud ad landevejen. Det er hyggeligt sådan at spadsere ude på landet, så det er ret fint. En halv time senere indhenter bussen os og så kører vi videre mod grotten. Det viser sig at være turen værd, for nu møder der os et utroligt syn. En kæmpegrotte med 8000 Buddhaer. Vi går rundt i denne store drypstenshule blandt alle disse Buddhaer, store og små, guld og sten og sågar sorte. Det kan ikke beskrives.

Med stor forsinkelse kører vi nu tilbage ad den samme hullede vej. Joorn fortæller, at vejen udbedres af kvinder, der ved håndarbejde fordeler sten og grus på vejen og så må bilerne klare resten.Vi lægger lige vejen forbi verdens ældste og længste gangbro af teaktræ på hele 1,2 km og 200 år gammel. Den hedder U Bein og går tværs over Tangthaman-søen og blev bygget omkring 1850. Vi går en kort tur på broen og kører så videre. Her ser vi også en paraplyfabrik.

Nu er det ved at være mørkt og der må køres forsigtigt. Der er cyklister og fodgængere overalt på vejen. De er svære at se og det er chaufførens ansvar, hvis der sker en ulykke.
Vi er nu fremme ved en lille havn. Alle må ud af bussen og ned i små både, 5 i hver. Vi sejler langsomt ud i den mørke nat. En frodig natur kan anes, kun stjernerne og månen lyser for os. Hvor skal vi hen? Pludselig dukker der et hotel op i horisonten. Vi modtages på kajen af levende musik og selve direktøren giver hånd og byder os velkommen. Kan det snart blive finere?
Dette er Hotel Inle Princess Resort, vores nye hotel og det ligger helt ud til søen. Vi bor i flotte bungalows, udført i teak med smukke udskæringer.
Lækker aftensmad på hotellet og underholdning inden vi tørner ind.09.mar-torsdag   Morgenmad kl. 8.30, dejligt humant. Den serveres på en stor træterrasse med et hav af blomster.

Så sejler vi ud på Inlesøen. Den er 22 km lang og 11 km på det bredeste sted, men til gengæld er den ikke særlig dyb. Lokale fiskere viser os en gammel fisketeknik med en bambusnetkurv, som kastes i vandet med bunden opad, så fiskene fanges i den. Dette foregår mens fiskeren står op i båden og han kan endog stå på ét ben, medens han stager med det andet. Vi sejler forbi store og små flydende haver, hvor der kan dyrkes alt fra kartofler og blomster til frugt og grøntsager. Haverne er op til ½ m tykke og man kan gå på dem. Der kan også sejles tæt på dem og høstes fra bådene. Haverne må tøjres ved hjælp af teaktræspæle for ikke at drive væk med strømmen. Nogle steder bygger de til stadighed på de flydende haver ved hjælp af tang, som de dænger ovenpå indtil haverne ikke er flydende mere, men når bunden. Så er de blevet til en ø og står nu fast på søbunden. En utrolig anderledes og frodig verden.

Vi besøger et tempel, hvor de har en ny form for Buddhaer. De er nærmest nogle uformelige klumper, selvfølgelig guldbelagte. Én gang om året holdes en særlig ceremoni, hvor de sejles ud på søen. Engang under en storm faldt de overbord, men det lykkedes at finde dem igen på nær én. Alligevel var denne på sin plads igen den næste dag. Siden denne dag kommer denne ene ikke ud og sejle igen.

Vi besøger også en silkefabrik. Her produceres silketråd og væves mange smukke stoffer. Vi indtager frokosten på en restaurant på pæle i vandkanten.

Så går turen videre ad smalle kanaler til et tidligere lukket område: Indein. På turen ser vi befolkningens trækdyr, vandbøflerne, bade og svømme i vandet. Til sidst er vi fremme ved et 400 år gammelt tempelkompleks, som vi når efter yderligere ½ times vandring. Det ligger meget afsides og er meget forfaldent, men dele af det restaureres netop nu.

På vejen tilbage til hotellet besøger vi ’De hoppende Kattes Tempel’. Besynderlig idé, at træne katte op til at hoppe på kommando, men det trak da en del besøgende foruden os.
Vel hjemme igen, kan vi lige nå en kop kaffe på vores terrasse medens solen går ned. Middag kl. 20 – igen med underholdning.10.mar-fredag    I dag skal vi videre tilbage til Yangon. Først med bådene, så med bussen til Heho lufthavn og snart er vi igen i Yangon, hvor vi indlogeres samme sted som tidligere, Kandawgyi Palace. Her skal vi bo i 3 nætter denne gang.

Vi har tid at nyde det lidt, inden vi om eftermiddagen kører til nationalmuseet. Her er mange gamle historiske ting, især dragter fra de forskellige egne af landet op igennem tiden. Her er også et hav af malerier og ting fra den kongelige periode bl.a. modeller af gamle slotte og velbevarede køretøjer.

Videre til et stort lokalt Scott-marked, hvor man kan købe simpelthen alt.


Dagen sluttes med aftensmad på en stor restaurant, der er udformet som en forgyldt båd. Fra vores hotel kan vi se den på den anden side af søen. Den ligner en kæmpestor drage. Der er en meget stor tagselv-buffet med flere anderledes retter end set tidligere.11.mar-lørdag   Vi har fri i formiddag og nyder livet ved poolen.

Om eftermiddagen besøger vi et meditationscenter og kommer i audiens hos en munk, som fortæller om hvordan de her benytter Vipasana-meditation. Det er noget med at fokusere – og alt er faktisk en illusion. Herfra tager vi videre til det største tempel i Myanmar, nemlig Schwedagon-Pagoden.

Den er et imponerende syn, flot placeret på toppen af en bakke midt i byen. Der er 4 indgange og for at komme derop, skal vi med elevator. Det vrimler med mennesker, der beder, ofrer og mediterer. Her er nogle fantastiske energier til stede, ja, det hele sitrer. Vi så en hel familiedeputation, som skulle sige farvel til deres 12-14-årige søn, som skulle på retreat i et kloster, og vi så en stor gruppe nonner, som sad sammen og sang. Det var en stor oplevelse at se alt dette liv.

Efter middagen slutter vi dagen af med en seance sammen med Ingelise og Steen. Det foregår på en flåde ved Inga-søen. Vi mediterer, fokuserer og slutter af med gang-meditation med lukkede øjne. Det virkede stærkt.

12.mar-søndag   I dag tog en del af os til Yangon Togstation, hvor de skulle prøve den lokale ringbane for at få indtryk af lidt lokalkolorit. Vi andre nød det hjemme, dvs. Jette og jeg tog ind til Scott-markedet for at købe lidt ind, og her kunne vi jo også opleve lidt lokalkolorit.

Om eftermiddagen nyder vi det igen og slapper af – og pakker så småt, for i morgen skal vi videre igen.13.mar-mandag   Vi kører til lufthavnen, for der at tage flyveren til Thandwe. Herfra har vi kun 15 min til vores hotel Bayview Beach Resort på Ngapali-stranden. Her bliver vi modtaget af 2 kvinder, nemlig lederne af hotellet, Tina og Miriam. Hotellet er tysk ejet og lederne er også tyskere. Vi får en drøm af en bolig. Et stort værelse med egen terrasse, solvogne, stole og parasol.

Vi bor tæt ved stranden, dvs. 50 m fra vandkanten. Nu skal der dases og slappes af. Vi skal læse lidt og bade meget, for vandet er bare vidunderligt. Der er Happy Hour kl. 18 med efterfølgende middag på en skøn terrasse ned til stranden; grillet seafood, dejlig mad i det hele taget, kan det være bedre? Hyggelig aften.

14.mar-tirsdag   Fælles meditation på stranden kl. 7.30 og herefter morgenmad ved poolen. Herefter låner vi cykler på hotellet og kører lidt op og ned ad strandvejen. Der er gang i byggeriet overalt og man kan se, at de venter et boom i turiststrømmen. Dagen går kun alt for hurtigt med at bade i det dejlige havvand og med at nyde det, så pludselig er det Happy Hour og aftensmadtid igen og så er den dag gået.

Vi når dog lige en seance kl. 21.30 med Ingelise og Steen. Der er frie skud fra hoften med alle spørgsmål af spirituel karakter.


15.mar-onsdag   Endnu en dag med nydelse fra badning til mad. Vi får gået en lille tur langs stranden. Aftensmaden især er en drøm. Grillmad igen med alle slags fisk og stor salatbar og et kæmpe kagebord til sidst.

16.mar-torsdag   Vi nyder freden og roen, men i dag skal vi så småt begynde hjemrejsen. Efter frokost kører vi med bussen til lufthavnen for at flyve tilbage til Yangon igen. Her installeres vi igen på Kandawgyi Palace. Kl. 17.30 kører vi til festmiddag på et meget fint hotel The Govenor’s Residence. Her er da meget fint og maden er også ok, igen en stor buffet, men vi er efterhånden svære at dupere.

Efter middagen kører vi til Mr. Guitar, et lokalt synge/dansested. Her er der fælles hygge. Det er jo vores sidste aften sammen. Flere fra gruppen er oppe og optræde med musik og sang (deriblandt mig). Det viser sig, at der er mange musiske mennesker iblandt os. Ved indgangen sad en karikaturtegner og han er dygtig. Bl.a. Steen fik sig en tegning med hjem. Pris 1 $.

17.mar-fredag   Fri afslapningsdag, som vi nyder ved poolen og i den smukke have på dette dejlige hotel. Det er vores sidste dag. Kl. 17.30 er der ’familiefoto’, som sædvane efterhånden er, og så kører bussen os til lufthavnen. Kl. 19.30 letter flyet mod Bangkok og her har vi 3 timer før rejsen går videre hjemover.


18.mar-lørdag   Kl. 00.50 letter flyet mod København og kl. 6.35 lander vi i Kastrup – 30 min før planlagt. Det har atter været en fin, veltilrettelagt og veludført tur, som Ingelise og Steen skal have en stor tak for. Det er en stor glæde at være med på jeres ture.