Uldum Højskole 23. til 29. juli 2018

Sammen med Jonas

 

Man 23   Efter et par dage sammen med Leif og Lone i Horsens drager vi nu mod Uldum. Inden da mødes vi til frokost med Gitte og Jakob, som kommer fra sommerferie i det nordjyske, for at samle Jonas op, for han skal jo med os til Uldum.


Mens vi var i Horsens, var vi en tur rundt og kigge på seværdigheder. Vi besøgte bl.a. den moderne Østerhåb Kirke, som i stedet for en altertavle havde det smukke malede Cedertræ med fugle, som også fortsatte ud i rummet som lamper. Ved stranden var der ligesom hjemme også her nogle trolde af kunstneren Thomas Dambo. Desuden har Horsens efterhånden også mange flotte gavlmalerier.

Vel ankommen til Uldum bliver vi installeret i et fint værelse med bad og toilet og en dejlig hems, hvor Jonas kan være. Uldum ligner sig selv, og vi falder hurtigt til, især efter et par højskolesange, så er stemningen ved at indfinde sig. Efter denne aftensamling, hvor vi lige får at vide, hvad der skal ske i de forskellige grupper, vi har meldt os til, går vi så i gang i grupperne.


Tir 24   Ved morgensamlingen dukkede årets "historie" op for første gang. Det viste sig, at en herre fra Bagdad, Sultan, havde måttet nødlande her i Uldum, da hans flyvende tæppe mistede energien og ikke kunne flyve videre. Vi så også lidt til lampens ånd, for en af køkkenpersonalet havde pudset på en lampe, så ånden var sluppet ud.


Vi havde meldt os til dans, men tilsyneladende handlede det om nogle mystiske, moderne danse, som vi ikke kendte, så vi overvejede kor, men det så ud til at være alt for alvorligt, så vi endte med musik, som viste sig at passe os fint. Vi fik prøvet nogle forskellige instrumenter, bl.a. Boomwhackers, som var nogle rør, i afstemte længder, så de passede med C-dur-skalaen, og så kan man spille fine melodier. Jette fik også lært et par akkorder på guitar – nok til at vi kunne spille Tom Dooley, som kun består af to akkorder.
Efter frokost var der fælles leg, som grundet varmen, var helliget vand. Dvs. alle prøvelser, vi skulle igennem, handlede om vand, hvilket dybest set bare betød, at vi blev våde. Det var nu rigtigt sjovt og for at det ikke skulle være løgn, så var der vandkamp efter eftermiddagskaffen.
Efter aftensmaden var der forskellige lege for børn opdelt i 3 aldersgrupper og sangaften for de voksne. Sangaftenen var meget hyggelig med både sange vi kendte i forvejen og også mange nye. Der kommer en ny højskolesangbog i 2020 og man er allerede i gang med at udvælge, hvilke sange der skal med. Man kan i øvrigt selv influere på valgene ved at indsende op til 5 begrundede ønsker. Så det er bare med at komme i gang. Vi sang nogle stykker, som godt kunne være aspiranter og stemte også til sidst om hvilke vi syntes skulle med. Her vandt bl.a. Beatlessangen Imagine, som vi var enige om var rigtig god og stemningsfuld.Ons 25                Om formiddagen fortsatte vi i Musik og leg og fik øvet Æblemanden foruden alle dem fra i går. Desuden fik vi prøvet en Kazoo, som man putter i munden og siger du-du igennem. Vores gruppe enedes om, at vise/spille Æblemanden og Tom Dooley på lørdag, når vi skal vise, hvad vi har lært.


Om eftermiddagen viste dagens udfordring sig at være, at vi, efter at være delt i 10 hold, på en time hver skulle bygge en båd til 2 personer af papkasser, et par plasticposer samt gaffatape – og den skulle oven i købet søsættes i swimmingpoolen og dyste med de andre om hvem, der kunne tilbagelægge flest baner. Skulle man have tid til overs var der tusser og papir, så man kunne dekorere bådene. Skolen har et tøj-/udklædningsrum, som man også kunne benytte til udklædning af de to sejlere.
Det er faktisk ret utroligt, men man kan virkelig godt nå på den korte tid, at bygge et eller andet apparat, som i alt fald kunne søsættes. Det viste sig, at mange af bådene heller ikke kunne klare meget mere end det. Flere sank allerede ved søsætningen, men en del fik da sejlet lidt derudaf. Vores båd nåede 1 ½ bane og fik en 3. plads. Vinderen nåede hele 9 baner inden den sank. Der var fine præmier til vinderen – et Uldum-Højskole-Krus.
Der er jo afbrændingsforbud i hele landet, så vores bålaften i aften er blevet til grill i gården, som er brolagt og OK. Så der bliver altså mad og sang og hygge her i stedet.
Der var dækket op med hvide duge på græsset ved gården og så blev der serveret pølser og kartoffelsalat ad libitum – og det smagte godt. Så det blev endnu en fin dejlig lun aften.


Tor 26     I dag var det udflugtsdag og nogle skulle på kanotur på Skjern Å og andre skulle på bustur. Vi havde valgt det sidste, da dårlige erfaringer m.h.t. styring og bestemmelse gjorde, at vi ikke var så gode til at sejle. Som Jette siger: Det duer ikke med to chefer.


Vi startede med at køre til Kloster Mølle. Her skulle vi trave en tur: en kort tur langs Gudenåen eller en lidt længere tur op til Sukkertoppen. Vi valgte den sidste og der var da også en meget flot udsigt over Moss Sø oppe fra toppen.


OM SUKKERTOPPEN. Horsens-området kan byde på en af landets bedste udsigter, hvis man er klar på en lille gåtur op ad Sukkertoppen. Den store bakke, der når 108 meter over havoverfladen, har fået sit navn efter både bakkens udformning og det sand, den primært består af.
Der er fundet spor af en befæstning fra vikingetiden på Sukkertoppens sydvestlige ende, og det er ikke svært at forestille sig, at det har været et strategisk godt sted at holde udkig og søge tilflugt.
Tidligere har den store bakke nemlig været kraftigt afgræsset, og det blottede det sukkerlignende sand, som har givet bakken sit navn, men det gav også et endnu bedre udsyn. På den måde kunne man se fjender på lang afstand.
I dag er der græs, der kan holde på sandet, men på toppen af bakken er holdt uden for mange træer. På den måde kan man se ud i mange retninger, og udsigten er fantastisk.

OM KLOSTERMØLLE.   Siden reformationen i 1536 har Klostermølle været et samlingssted for mange mennesker. Den var i middelalderen et benediktinerkloster, som der dog kun er få rester tilbage af i dag. Møllen ligger, hvor Gudenåen løber ud i Mossø.
Munkene byggede dengang en 1,3 km lang dæmning, så gudenåens vand blev ledt  ind i en kanal for at drive et underfaldshjul, som gav kraft til selve vandmøllen samt et engvandingsanlæg.
I dag ligger der et stort smukt bygningskompleks, der tidligere har været papirfabrik. I 1872 blev møllen ombygget til fabrik med produktion af papirmasse og pap. Som sådan fungerede den indtil 1973, hvor en brand satte en stopper for produktionen. Efter branden købte staten området til fritidsformål. I dag er der naturskole i en af bygningerne.
I de gamle bygninger, kan man finde en lille udstilling bestående af plancher og fortællinger. Det er et stemningsfyldt besøg, hvor man kan høre lyde fra tiden, hvor møllen var aktiv.
I tørreladen kan stadig ses, hvordan pap og papir har hængt til tørre. Et fugletårn er bygget i nordenden af den 100 m lange tørrelade med udsigt ud over Klosterkær og Mossø.


Vel ned igen fik vi tid til at kigge lidt på Møllen, som ikke bare producerede kraft til at male korn, men benyttede en turbine til at lave strøm, som den nærliggende papirfabrik kunne benytte. Hvor vandmøller normalt har skovlhjulet stående lodret, havde denne mølle det vandret. Det har vi ikke set før.
Her fandt vi et skyggefuldt sted at spise vores medbragte frokost og derefter kørte vi videre til Vrads, hvor vi skulle køre en tur med veteranbanen.

VETERANBANEN BRYRUP-VRADS. Denne bane drives af en flok entusiaster, som forsøger at bevare det gamle jernbanemateriel, bygninger og anlæg og at opretholde veteranbanedriften på strækningen Bryrup-Vrads. Banen kører på en ca. 5 km lang strækning af den nedlagte Horsens-Bryrup-Silkeborg Jernbane, som blev nedlagt i 1968. Turen går fra Bryrup gennem et skovområde forbi søerne Kvindsø, Kulsø og Snabe Igelsø til Vrads station. En meget smuk tur, som med rette kaldes ”Danmarks smukkeste jernebane”.
Det var den stigende privatbilisme, der tog livet af banen. Underskuddet steg og steg og i 1968 måtte banen som sagt lukke.
Vrads station drives som restaurant og traktørsted og er altid åben, når der køres tog efter den ordinære køreplan. Foruden veteranbanen er der bevaret endnu en bid af den nedlagte Horsens-Bryrup-Silkeborg bane, nemlig Den Genfundne Bro.DEN GENFUNDNE BRO. I 2014 blev den gamle jernbanebro ved Gammelstrup gravet fri. Broen var en del af jernbaneforbindelsen mellem Horsens og Bryrup. Den blev bygget i 1899 og var dengang den højeste bro i norden. 15 meter over Gudenåen.
I 1929 var broen forældet i forhold til standardsporvidden for tog (1,435 m). Da konstruktionen var lavet til 1 m sporvidde var det for omfattende at ændre hele broens opbygning. I stedet dækkede man det hele til med sand og lavede to rør, som Gudenåen kunne løbe igennem. I stedet for en bro var der nu en dæmning. Med en bro skjult indeni.
Sådan stod den til 2014, hvor man besluttede at grave broen fri. Det viste sig, at sandet havde bevaret den næsten uden skader og rust. Så blev den malet og der blev lavet rækværk og lagt planker til at gå på i stedet for skinner og nu har Gudenåen frit løb og Horsens Kommune er en turistattraktion rigere.


På stationen fik vi en hårdt tiltrængt kop kaffe med en brownie til og derefter gik turen hjemad. Det var en rigtig fin tur.
I aften er der Cricket for de voksne og sodavandsdiscotek for børnene. Jo, jo. Man ligger ikke på den lade side, når man er på højskole.

Fre 27   I dag starter vi i nye grupper, Jonas i Leg og Idræt og vi i Band. Det bli´r sjovt. Vi skal nå at øve 2 melodier på 2 formiddage og så vise, hvad vi duer til lørdag eftermiddag.
Om eftermiddagen havde vi fri og tanken var, at køre til Økolariet i Vejle, hvor vi har været før, men det viste sig, at bilen var løbet tør for strøm – hvordan det så kunne ske!! Så i stedet fik vi lejlighed til at benytte den vejhjælp, der fulgte med, da vi købte bilen. Og det virkede fint. I løbet af en halv time stod der en mand med et batteri og vupti, så var motoren i gang igen. Jonas og en ven, Frederik, han havde fundet fik i stedet lov til at køre med pedellens traktor med lad på marken bag ved værkstedet, så de havde det fint. Men vi kom altså ikke til Vejle, øv. Men det havde været mere ærgerligt at skulle have problemer på søndag, når vi skal hjem til Greve.

Aftenen bød ydermere på foredrag med skuespilleren Thure Lindhardt. Han fortalte om fortællingens grundessens, som handler om hvordan helten må gå så grueligt meget igennem (udvikling, lærdom) inden han får prinsessen (belønningen, udviklingens top). Udfra det perspektiv ligner alle historier hinanden. Han fortalte også om, hvor krævende det er, at sætte sig ind i en ny rolle. Det var et både underholdende og oplysende foredrag. Meget fint.
I aften skulle der være en såkaldt blodmåne. Ikke noget højskolen har arrangeret, men derimod naturen. Det er en total måneformørkelse, hvor solen alligevel formår at skinne på månen, idet lyset afbøjes gennem jordens atmosfære. Dette medfører, at månen bliver nærmest rødbrun. Der kommer ikke flere sådanne totale måneformørkelser i dette århundrede, så det måtte vi da så se. Desværre var månen skjult bag en masse varmedis, så det var ikke meget, vi fik set til den.

Lør 28    I dag er det allerede sidste dag og vi skal hjem i morgen. Dagens program rummer lutter afpudsninger og forberedelser til eftermiddagens fremvisninger af alt det, vi har foretaget os i den forløbne uge.Først kom KOR, som startede med at gå en runde udenfor hvor vi alle sammen opholdt os i skyggen, og hvorved vi ligesom blev kaldt med ind. Stykket hed ”Køerne bringes hjem” (naturligvis helt uden underforståede hentydninger). Derefter sang de 4 sange mere, men de havde også haft hele ugen, hvor vi andre kun havde 2 formiddage til vores.

Herefter kom MUSIK OG LEG, hvor vi var med. Vi spillede 2 sange: ”Tom Dooley” med guitarer, rytme og bas samt ”Æblemand” med lutter boomwrackers afstemt i de nødvendige akkorder. Begge sange fik stort bifald og man kan godt fornemme, at man er på højskole, for alle tilskuerne synger også med. Det er så hyggeligt.

Herefter viste BAND, hvad de havde fået lært og her var vi med igen. Vi spillede først ”Taxa” af Sanne Salomonsen og dernæst ”Regndans” af Danseorkestret. Jette har nået at spille guitar, boomwrackers og bas og jeg har spillet keyboard, hammondorgel, guitar og boomwrackers.
Igen stort bifald og sang fra publikum, fedt.

Næste fremvisning var fra IDRÆT OG LEG, som viste 2 gode lege og IDRÆT OG BOLDSPIL, som viste en fangeleg, som var rigtig god.

Så kom vi til DANS, som viste nogle fine musikledsagede gymnastiksekvenser.

Herefter kom IMPROTEATER 1 OG 2, som viste flere lege, hvor man skulle improvisere sig frem. Meget spændende.

Sidst men ikke mindst kom de mere håndværksbetonede kreative fag TRÆ, KREATIVT GENBRUG og GLAS. Træ viste fine taburetter, fuglekasser, skærebrætter mm. Genbrug viste flotte figurer og billeder mm. Glas viste forskellige skåle og smykker mm.

Det var en lang eftermiddag og vi var lige til at vride i det varme vejr, så det hjalp med et bad og kaffe og kage i skyggen.
Om aftenen var der så afskedsmiddag og det var rigtig hyggelig. Især var der mange sange. Vi skulle skrive et ønske på en lille seddel og de kom så alle sammen ned i en skål og alle sedler blev talt, så man kunne finde de mest populære. Så sang vi dem alle sammen, tror jeg, de bedste først. Det var godt. Som sådan nogle højskolefolk dog kan synge…

Søn 29    Da ånden gennem hele ugen har manglet et sted at bo (det viste sig, at lampen desværre var blevet smidt væk), så endte hele historien lykkeligt ved, at ånden kunne bo under Sultans flyvende tæppe og samtidig forsyne det med energi, så det kunne flyve igen. Og på den måde kom Sultan endelig videre hjemad.

Og det skal vi også. Dagene er som sædvanlig fløjet afsted og det er nok fordi det har været godt. Og det var´t jo.