Trivandrum, Sydindien. 8. til 23. november 2011

Helse- og wellness-tur. Egen planlægning gennem Grace Tours og med Lene Kramshøj og Anne Skou.

Planmæssige afgange og ankomster. Vi fløj med Emirats Airline og mellemlandede derfor i Dubai. Der var afgang fra CPH kl. 14 (DK) og ankomst i Dubai kl. 23.15 (Dubai), som er 3 timer foran DK. Så havde vi desværre en ventetid på 4 timer inden vi fløj videre til Trivandrum, men den tid gik hurtigt. Først gik vi lufthavnen igennem – og den er stor, selvom det kun er Emirats Airline, der lander her. Vi drak Starbock kaffe med vanilliesmag og fik gratis dadler dyppet i chokolade. – og så glemte jeg min sorte skindjakke på et toilet her. Vi ser om vi kan få den tilbage igen ved hjemturen. Kl. 04.10 fløj vi videre til Trivandrum, en tur på kun 4 timer og landede kl. 9.35 lokal tid, nu 4 ½ time foran DK.
I lufthavnen blev vi hentet og kørt til vores hotel Hawah Beach, som ligger meget fint ned til stranden, som hedder Kovalam Beach ca. 12 km syd for Trivandrum. Her blev vi installeret med det samme og kunne straks efter gå en tur på den lille strandpromenade, hvor vi fik vekslet penge og købt lidt ind.

Kl. 16.30 skal vi til undersøgelse hos doktor Unni, som udfra vores skavanker skal planlægge de kommende 14 dages behandling.
Under dette indledende interview, hvor vi skulle skrive alle vore skavanker på et skema, spurgte dr. Unni ind til de forskellige ting og udfra dette fastlagde han så vore behandlinger.

De første 2 dage har bestået af 1 times fodmassage og 1 times full body synkron massage. Det viser sig, at hver session hver dag består af en fodmassagedel på 1 time og en behandlingsdel også på en time.med fødderne, som det også vil fremgå af det efterfølgende.

Jeg startede med at lægge mig på en madras på gulvet face down og blev så olieret over hele kroppen. Så blev jeg masseret godt igennem af en massør, som står op og holder fast i et tov, som er udspændt over hans hoved, og masserer med fødderne. Man tror, det er løgn, men hans fødder er så smidige og kan følge kroppen så præcist, at man flere gange tror, at det er hænderne, han bruger. Han finder let alle de ømme punkter du ved, du har – plus nogle du ikke vidste, du havde.
Så fik jeg besked på at lægge mig om på ryggen (og nu er alt allerede så fedtet, at det slet ikke er nogen let sag) og hele massagen begynder forfra. Efter en times tid i alt, fik jeg så lov til at ligge og slappe lidt af, og så er første del af sessionen færdig.

Så kom der 2 piger og bad mig om at rejse mig. Nu har man ligget og slappet af og fuldstændig glemt alt om olien, men det kommer man hurtigt i tanke om, når man opdager, at det nærmest er umuligt at komme op fra madrassen. Med Lenes udtryk, så ligner man en strandet hval. Nå, med lidt hjælp så går det og 2. del af sessionen foregår på en briks, som man lægger sig op på face down igen. Disse 2 første dage kører massagen ellers videre med forskellige medikamenter i olien fra bløde og velduftende ting til det rene skurepulver. Her tager de 2 piger sig af hver side af kroppen og arbejder fuldstændigt synkront. Indimellem kommer dr. Unni forbi og spørger til én. I det hele taget lytter de til, hvad man siger, og vi kan allerede se, at de tager fat på de problemer, vi har. I venteværelset snakkede vi med en dansk dame, der var kommet til at sige, at hun var lidt utilpas og havde lidt forkølelse, der var på vej – og straks kom de med et eller andet afskyeligt, hun skulle drikke. Så kan man lære at holde sin mund, som hun sagde.

Massagen handler om 2 ting. Muskler og sener skal smidiggøres og affaldsstoffer skal frigøres, så de kan renses væk og efter et par dage ende i tarmen. Vi skal derfor også om et par dage have en udskylning af en eller anden art.
Fre 11. nov   Dette er vores første hele dag her på Kovalam Beach og vi var allerede oppe lidt over 7 for at kigge på fiskerne.

De havde tidligere sat et stort net ud et par hundrede meter ud fra stranden og nu skulle det hales i land. Nettets 2 ender fortsatte i 2 lange tove, som nåede helt ind på land. Her stod ca. 15 mand ved hvert tov og trak i takt med bølgeslaget, så det ikke var så hårdt. Efterhånden som selve nettet kom langt nok ind var der også nogle mænd placeret ved netkanterne. De klappede i vandet for at hindre eventuelle fisk i at svømme ud af nettet. Når så endelig nettet var helt inde, kom det spændende øjeblik: Var der overhovedet nogen fisk i det. Denne morgen var der kun lutter små bitte fisk, som vi ville kalde skaller, og det var så hvad flere timers arbejde for 30 mand kunne munde ud i. Fangsten sælges på stedet til en opkøber og fortjenesten skal så deles.Vi ikke-asiater har det lidt svært med bl.a. indiske ord. F.eks. omdøbte englænderne vores by til Trivandrum. På ”indisk” hedder den Thiruvananthapuram, så man kan jo egentlig godt forstå det. Nu har vi, lige siden vi kom, øvet os på at sige det, og det ender også med at vi kan, men 5 min. efter er det glemt igen. Også dr. Unni må holde for i denne forbindelse, for han hedder egentlig Unnikrishnan.

Der er desværre visse ting her i livet, der modarbejder hinanden. Det viser sig nemlig – ikke helt uventet – at dr. Unni’s helseklinik anbefaler ayurvedisk mad, altså rene kogte grøntsager og ingen kød, alkohol, øl, kaffe, tobak mm.

Jette og jeg gik en lille eftermiddagsstrandpromenadetur i dag. Det er helt utroligt så hurtigt inderne lærer os turister at kende. Allerede første dag – altså i går, var der én, der viste os tilbage, da vi var kommet til at gå forbi vores hotel. I dag er de flere, der hilser på os, som var vi gamle kendinge.

For enden af promenaden ligger et lille bjerg med et fyrtårn på toppen. Deroppefra kan man få en flot udsigt over hele bugten, så det skal vi prøve én af dagene.

Kl. 18 var vi til konsultation hos dr. Unni. Han kunne udfra vores udseende, statur mm. fastslå rigtig mange ting, som var karakteristiske for os hver i sær. I ayurveda opererer man med 3 mennesketyper: Kappa, Pita og Vatta. Man er altid fortrinsvis én af typerne, men indeholder også de 2 andre. Det ideelle er en lige afbalancering af alle 3. Jette er mest Pita og det gør feks. at hun skal have nødvendige opgaver på plads inden hun kan slappe af, hvorimod jeg, som er fortrinsvis kappa, tager det mere roligt og ikke har noget imod at udsætte et eller andet arbejde og så slappe lidt af nu. Sådan kunne han nævne mange små detaljer, som passede fint på os.

I aften har vi så taget noget mystisk opvaskevand/olie og i nattens løb vil vi skulle en del på toilettet. De foregående 3 dages løsning af giftstoffer skal nu ud af systemet, og det foregår ved en rensning af tarmen, den såkaldte purification.

Jette og jeg slap forholdsvis nemt over toiletbesøgene i nattens løb, hun 7 gange og jeg 6, men Lene var helt oppe på 15 gange.Lør 12. nov   I dag bliver også en hård dag. Vi må nemlig ikke få andet end kogte grøntsager hele dagen. Vi startede med at gå til klinikken en halv time før normalt. Vi skulle nemlig have noget lunkent risvand i stedet for morgenmad. Dels for at stoppe renseprocessen og dels for at starte maven forsigtigt op igen efter den hårde medfart, den havde fået. Og resten af dagen står menuen på suppe og kogte grøntsager.
Min session var lidt anderledes i dag. 1 times fodmassage, som normalt, og så et dejligt oliebad efterfulgt af den dejligste, saliggørende, lune oliestrøm på panden. Lutter wellness i dag. Dejligt!

Søn 13. nov   Samme behandling som i går. Dejligt. Ellers afslapning og smågåture. Bare nyde det, dejligt. Det er lidt sjovt, for der er rigtig mange krager alle vegne her, og de er utroligt frække. Bare et øjebliks uopmærksomhed, eller man går ind på værelset for at hente noget - så er de der og går i gang med alt spiseligt på bordet. Og deres hæse kra-kra kan godt blive lidt irriterende, hvis man ikke kan abstrahere fra det.

Man 14. nov   Samme behandling for 3. dag i træk. Om eftermiddagen kørte vi en tur med taxa til Trivandrum. Det er en stor, beskidt og støjende by, og vi bliver helt glade for vores lille badeby. Her så vi det rigtigt fine tempel (Padmanabha Swamy Temple), hvor man havde fundet en meget stor guldskat (værdi: 90.000 crore = 900 mia Rs svarende til godt 100 mia dkr). En rig maharaja havde for 100 år siden doneret noget guld til templet og andre før ham havde gjort det samme, og alt guldet var blevet gemt i et mørkt, forseglet rum. Nu havde man fået lov til at åbne rummet og alle var spændte, for ingen anede, hvor meget guld, der var. Og det var altså meget. For at gøre det hele endnu mere spændende, så er der et sort rum mere. Som snart bliver åbnet. På grund af denne skat var der placeret soldater med maskingeværer udenfor og templet var lukket.

Vi var også en tur gennem en lang forretningsgade, så vi kunne få vores købegen stimuleret. På vej tilbage til taxaen begyndte det at tordne og straks efter væltede regnen ned. Vi var godt våde, da vi kastede os ind i vognen og så gik turen tilbage igen. Hjemme havde det ikke regnet, så det var ikke noget problem, at vi skulle gå et pænt stykke fra taxaholdepladsen til hotellet.

Om aftenen spiste vi i en lille hyggelig restaurant, der lå i den yderste ende af byen lige ved fyrtårnet, men den vendte ud mod den næste bugt og lå helt i vandkanten med havet buldrende ind mod sig. Det var et rigtigt flot sceneri.

Om Trivandrum (egentlig indisk Thiruvananthapuram, men af englænderne forkortet til noget lidt mere mundret), kystby og hovedstad i den sydindiske delstat Kerala; 889.000 indb. (2001). Byen er bygget på syv høje, og den ældste bydel, fort-området med det store tempel Sri Padmanabhaswami, ligger i den sydlige del af byen. Administrationsbygninger som fx Secretariat, der stammer fra kolonitiden, vidner om, at Trivandrum er det politiske og administrative centrum for Kerala; i økonomisk henseende er Kochi-Ernakulam længere nordpå imidlertid vigtigere. Trivandrum har international lufthavn med forbindelser til bl.a. Mellemøsten. Byen var fra 1750 til dannelsen af Kerala i 1956 hovedstad i kongeriget Travancore.
Tir 15. nov – tor 17. nov   Behandlinger som de foregående dage. Blot var oliebadet erstattet af et mælkebad med noget slibende i. Og så skal vi have purification igen. Atter en urolig nat. Vi har fået handlet lidt.

Købt lidt tørklæder og lidt the – og så har vi været hos en skrædder og bestilt 2 skjorter til mig om onsdagen og hentet de færdige skjorter om torsdagen.. Mine t-shirts er for varme og jeg kunne godt bruge et par tynde, luftige skjorter her i varmen, som vel midt på dagen sniger sig op på en 33-34 grader. Vi var også en tur i fyrtårnet, hvorfra der var en formidabel udsigt over hele strandområdet.Fre 18. nov   Stadig samme behandling med mælkebadet. Natten forløbet rimeligt godt. Risvand igen til morgenmad og kogte grøntsager hele dagen. Det er i øvrigt sjovt at høre de to piger, der står for behandlingsdelen, tale sammen. De taler et sprog, som hedder mayalam og der lyder som det rene volapyk, faktisk med lyde som navnet på den store by, Thiruvananthapuram, sagt meget hurtigt syngende med glade barnestemmer og ellers ord der lyder som balambabam og lignende.

Om eftermiddagen tog Anne og vi en tur med taxa kørt af Aneesh til noget backwater en halv times kørsel syd for Kovalam. Her blev vi staget en 2 timers rolig tur gennem et frodigt, sumpet og meget flot område med bl.a. mange fugle. Vi så flere ørne og mange hejrer og en enkelt isfugl, kingfisher, som de kalder den her. Vi var også helt ude ved kysten, hvor kun en sandbræmme adskiller backwaters fra havet.


Lør 19. nov og søn 20. nov   Stadig samme fodmassage, dog bearbejder han steder på fødderne, hvor der er ansats til åreknuder. Det lyder uhyggeligt, men det hører vel med til at blive ’ældre’. Sidstnævnte problem afspejler sig også i badene efter massagen, som nu består af vand med et gråhvidt indhold af kemikalier, som godt varm tilstand hældes på de berørte steder. Den afsluttende oliestråle mod panden er heldigvis den samme, for det er rigtigt dejligt.

I dag (lørdag) må vi få rigtig mad igen og vi gik rigtig til den med avocado-sandwiches til frokost og jeg for min part med en chateaubriand til aften (det viste sig dog at være en hakkebøf!! Men den smagte udmærket). Hakkebøffen kostede 30 kr og var noget af det dyreste på menukortet. De tre piger og jeg kunne let spise for godt 100 kr tilsammen med friskpresset juice, forret og hovedret.

Søndagen er gået på samme måde. Pigerne er nu på shoppetur og nyder sikkert at slippe for mig. Jeg er ikke så god at have med, for jeg står altid henne ved døren og ser ud som om jeg tænker: skal vi ikke snart videre (og det gør jeg jo også).Man 21. nov    Intet særligt at bemærke. Vi nyder det og tænker (næsten) ikke på, at vi snart skal hjem.

En af vore absolut favorit-restauranter hed Lonely Planet. Ren vegetar, men meget lækkert, og så lå den ned til en lille sø i et helt vildnis - midt i byen. Det lyder selvmodsigende, men sådan var det.Tir 22. nov    I dag er det sidste dag. Sidste behandling og stor afsked med vores massører og med Unni.

Vi var oppe og se hans nye hus, et 6 etages hotel med 30 værelser, restaurant i hele stueetagen og yogaundervisning på hele tagetagen. Han håber, det er færdigt når vi kommer næste år, men det går ret langsomt. Til gengæld bliver det ret flot. Nu kan vi snart ikke snakke os udenom mere. Kl. 1 i nat kommer der en taxa, der kører os til lufthavnen og kl. 4.30 letter flyet mod Dubai. Alt gik fint og i Dubai lykkedes det mig at få konstateret, at de har fundet min jakke, men da vi kun er ca. 1 time her inden vi flyver videre, så nåede jeg ikke at få den, men de lovede at den ville blive eftersendt til København.

Vi landede planmæssigt onsdag lidt over kl. 12 middag i København efter 14 dejlige dage. Vi har det rigtigt fint og alle led fungerer som smurt i olie.

 

Om Ayurveda

Den ordrette oversættelse af ordet ayurveda, som oprindelig er sanskrit (oldindisk), lyder ”Videnskaben om livet og om at leve længe”. Denne lægekunst bygger på naturen, og det centrale i læren går ud på at erkende kroppens ”stemninger”.
Efter en udførlig diagnose skal balancen mellem krop og sjæl genskabes. Indenfor det ayurvediske system er der i løbet af årtusinder blevet udviklet en stor mængde substanser ud fra teorien om de 5 elementer (jord, luft, ild, vand og æter (panchabhutaerne)) og de 3 grundtyper (Kapha, Pitha og Vatha). Kernen i en ayurvedisk behandling er massage. Herunder anvendes æteriske olier, lægeurter og andre planteprodukter. Lægekunsten stammer oprindeligt fra Kerala, hvor den opstod for op imod 5000 år siden.
Om det indiske decimalsystem, heriblandt størrelsen Crore. Selvom det indiske talsystem er baseret på decimalsystemet, er det alligevel indrettet lidt anderledes. Efter 1 tusind er næste gruppe ikke 1 million (1000x1000) men en lakh (100x1000) som skrives 1.00.000. Efter denne er den næste gruppe ikke en milliard (1000x1000x1000) men en crore (100x100x1000) og skrives 1.00.00.000. Et indisk tal som 3.45.22.500 læses som 3 crores 45 lakhs 22.500 rupees. Det svarer til 34.522.500 rupees efter vores regnestandard.